Tanfolyam Egyesület legfrissebb hírei

Látogatás a 99 éves a Füvészkertben

Vezetőnk, Marka Orsolya biológus volt, aki számtalan különleges, a növényekhez kapcsolódó történetet mesélt el nekünk.

Megtudhattuk mi a különbség a Botanikus kert és a Füvészkert között, az utóbbiban már nem csak fás, hanem lágy szárú növényeket is bemutatnak.

A szegedi Füvészkert amellett, hogy az egyetemi oktatás színtere, igazi családi kirándulóhellyé vált, most épp tökfaragó napra készültek. Az utóbbi évtizedekben tematikus kertrészeket alakítottak ki: rózsakert, japánkert, gyógynövénykert, tanyakert, levendula gyűjtemény, az "élő kövületek" gyűjteménye.

Ez utóbbiak között van a Wollemi fenyő, egy ausztrál ritkaság, amit hamarabb ismertek az őslénytanászok a fosszíliákból, minthogy megtalálták volna az utolsó ismert élő példányait egy eldugott kanyonban.

A park különböző pontjain található nyitott pavilonokban változatos terméseket csodálhattunk meg, amelyeket az itt élő fákról, bokrokról gyűjtöttek össze és a fűszerkertben megkóstoltuk a juhsóskát.

Nem mindennapi a lótuszok története. Különösen az, hogy a magjuk akár évtizedekig képes a reprodukcióra. Ez mentette meg őket a tóban, amikor minden virág kipusztult, azonban a magok a mederben életre keltek.

A lótusz levelét nano méretű viaszos csillámok borítják, melyek a vizet taszítják, így keletkezik a gyöngynek nevezett jelenség, ha a levélre vizet öntünk.

A mamutfenyő tapló szerűen rugalmas kérgét kellően megtapogattuk és meg is ölelgettünk. Ez a kéreg az idős fákon akár 60 cm-es is lehet!

Sétánkat az orchideák és kaktuszok világában zártuk, ahol felfedeztük az „anyósnyelvet” és a kaktusz, ami nagyságában és formájában egy ülőkére hasonlít,ezért nevezik anyósülésnek.

2021. október

Balog Éva

Képek a találkozóról

******************************************************************************************************

Vadasparki kiruccanás

A 2020 év még nagy tervekkel indult, hogy az egyesület tagjai többször tudjanak találkozni, ám a kialakult világhelyzet keresztülhúzta a számításainkat.

Ezért is volt nagy élmény, hogy szeptember közepén egy zoopedagógiai foglalkozáson vehettünk részt Gellénné Katona Andrea irányítása alatt.

Az afrikai földrész állatainak megismerését tűztük ki célul, de bőséggel hallhattunk információt más területek vadvilágának képviselőiről, hiszen a főbejárattól a Vadaspark belseje felé menet elhaladtunk többük mellett.

Így csodáltuk meg elsőként az Antarktiszon honos pápaszemes pingvineket, vagy a szibériai rozsomákot, illetve a park legfrissebb lakóját: az indiai orrszarvút is.

Mivel időben, nyitásra érkeztünk, alkalmunk volt sok állatot még éberen, - amint területét körbejárja – megfigyelni, hiszen az egyre melegebben sütő nap előbb-utóbb alvásra csábította őket.

Megismerkedtünk a gepárddal, és még egy mesét is hallgattunk a zoopedagógustól, amelyből könnyebben megjegyezhetjük, hogy miben különbözik a leopárdtól.

Szerencsénk volt látni a Dél-Afrikából származó oroszlán házaspárt, és tavaly született leányukat együtt heverészni, mert a fajmegmentő program keretében rövidesen egy másik állatkertbe viszik a fiatal nőstényt.

Meglepetést is tartogatott Andrea a sok-sok információ mellé, tudniillik beléphettünk olyan területre, amely a látogatók elől elzárt: a zsiráfok és zebrák téli kifutójára, ahonnan módunk nyílt répával megetetni hosszú nyakú állatbarátainkat.

A közel 3 órás sétánk a hiénáknál fejeződött be, akiket ezek után már egyáltalán nem is olyan szemmel látunk, mint ahogy azt Az oroszlánkirály c. rajzfilm alapján a közvélemény megismert.

Zárásként megtudtuk azt is, hogy a Szegedi Vadaspark is szívesen fogadja az állatbarát önkéntesek munkáját.

Remek, örömteli nap volt 2020. szeptember 12-e, szombat.

Orlik Ilona

Néhány kép a találkozóról

******************************************************************************************************

Nemzetközi lehetőségek, Erasmus + pályázatok infonap a D2-ben

2018. április 16.

Orlik Icával ketten részt vettünk a D2 infonapon. Elég szkeptikusan mentem el, nem hittem, hogy hasznos információt kapunk ott majd.

Ica úgy gondolta, hogy érdemes ott lennünk. Szinte csak fiatalok voltak.

Ennek ellenére a program háziasszonyával: Kispál Gyöngyivel való beszélgetésünk nagyon hasznosnak bizonyult.

Ha van egy jó ötletünk, tudunk pályázni nagy eséllyel és a pályázat megírásához tőlük kaphatunk segítséget is. Ezen érdemes lesz elgondolkoznunk!

Pataki Erzsébet

Néhány kép a találkozóról

******************************************************************************************************

Mikulásos, Karácsonyváró ünnepség az irodában

2017. december 8.

A Szentháromság utcai irodában egy Mikulásos, Karácsony-váró évzáró összejövetelt tartottunk.

Kellemes kötetlen beszélgetésre került sor a tagok között, úgy gondoljuk, hogy mindenki jól érezte magát. Mindenki hozott valami finomat, emelve ezzel az ünnep fényét.

Ez volt az utolsó összejövetel az irodában, elbúcsúztunk a helyszíntől is. Sok kellemes emlék kötött ide minket, és ezzel lezárult az egyesület egy időszaka megint.

******************************************************************************************************

Kanadai-amerikai úti beszámoló 2. rész

2017. november 10.

Ismét úti-beszámolóra gyűltünk össze az irodában.

A négy hetes kanadai, amerikai úti-beszámoló második részét hallgattunk meg Bokor Andrástól, gyönyörű képek vetítésével.

Több ilyen alkalom kellene, amikor egyesületünk tagjai képek segítségével bemutatják azokat a szép helyeket, ahol jártak!

******************************************************************************************************

Café+ Vállaljunk közösséget! - Műhely a szolidaritásról az Európai Uniós projektekben a Tempus Közalapítvány rendezvényeCafé+ Vállaljunk közösséget! - Műhely a szolidaritásról az Európai Uniós projektekben a Tempus Közalapítvány rendezvénye

2017. június 13.

A Tempus Közalapítványtól meghívást kaptunk az európai szolidaritás témájáról való együttgondolkodást, a szektor közötti kapcsolatépítést, és jó gyakorlatok bemutatását célul tűző rendezvényre. Egyesületünk két tagja vett részt az egész napos eseményen.

Lehetőséget kaptunk olyan civil szervezetek munkájába betekinteni, akik az Erasmus+ és az Európa a polgárokért programban megvalósuló, a szolidaritás témájához kapcsolódó projektekben vettek részt.

Az ismerkedést követően Feledy Botond jogász, politológus, újságíró (a CEID–Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutatója) vitaindító előadását (lásd itt) hallgathattuk meg, melyre a hallgatóságból izgalmas, fontos problémákra rámutató kérdésekkel is reflektáltak.

A hallottakat kisebb csoportokban dolgoztuk fel és készítettünk róluk jegyzeteket. (Galéria képek: 49-56)

A délután folyamán interaktív műhelymunkában ismerkedtünk meg a négy projekt bemutatkozó programjaival, jó gyakorlataival.

Erasmus+ Ifjúság projekt: Egyesek Ifjúsági Egyesület, Együttható Közösségépítő Egyesület, Megálló Csoport Alapítvány

Erasmus+ Felnőtt tanulás projekt: Váltó-sáv Alapítvány, "Csepp a tengerben" Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány

Erasmus+ Köznevelés projekt: Közgazdasági Politechnikum

Európa a polgárokért program: Budapest XIV. kerület Zugló Önkormányzata, Mórahalom Városi Önkormányzat

(Bemutatkozások összefoglaló linkjei)

Kiváló, mélyen elhivatott emberek lelkes és kreatív munkáját láthattuk a bemutatott programokon keresztül. Egy tartalmas nap élményével tértünk haza, melyről a legközelebbi összejövetelünkön szeretnénk beszámolni!

Néhány kép a galériában

******************************************************************************************************

Egyesületi megbeszélés

2017. május 19.

Elfogadta a tagság a 2016-os tevékenységünkről a beszámolót és a mérleget. Megvitattuk az idei pénzügyi és munkatervet.

******************************************************************************************************

Mese foglakozás - Az oroszlán és a kecske

2017. április 21.

Közös tanulásra, és játékra hívtuk tagságunkat a népszerű meseterápia módszerét használó Orlik Ica vezetésével, melynek során egy tapasztalt felnőtt kirándulást tehet gyermeki lelke birodalmába egy népmese által.

Hogyan zajlik egy ilyen foglalkozás?

Játékossággal, valós és fantázia képekkel megteremtjük a mesei tér hangulatát. Ezzel kellőképpen ráhangolódunk a mese befogadására.

Amikor sikerrel kizártuk a külvilág gondját-baját, elindulunk a teremtő képzelet világába: a mesélő élő szóval előad egy mesét. A történetet hallgató résztvevők figyelmüket ilyenkor befelé fordítják, a képzelőerő működésbe lép. A mesehallgató megnyugszik, és harmonikus középpontjába kerül. Az összpontosításnak köszönhetően akár műszerekkel is mérhető volna a hatás, hiszen a test élettani értékei helyreállnak.

Ezt egy kiugró példa is érzékeltetni tudja - melyet Boldizsár Ildikó a módszer megalkotója tett közzé - az egri börtön fogvatartottjainak viselkedése, kezelhetősége is jelentősen javult, amikor mesefoglalkozásokon vettek részt.

Ebből a középpontból képesek vagyunk rálátni a valós értékekre. Olyan erényekre bukkanunk, amit a mesékkel a legkönnyebb érzékelnünk, befogadnunk.

A foglakozás hátralévő részében beszélgetünk, újra végiggondoljuk a mesében szereplő szimbolikus figurák cselekedetit, indítékait, motivációit. Ezzel a résztvevők lehetőséget kapnak újabb és újabb nézőpontokat megismerni, ütköztetni.

******************************************************************************************************

Kanadai-amerikai úti beszámoló

2017. március 17.

A tagság kérésére egy régóta tervezett sorozatot indítottunk el, melyen bármelyikünk bemutathatja, ha izgalmas, különleges helyen járva szeretné ezt a közösségünknek is elmesélni, bemutatni.

Az első alkalommal egy négy hetes kanadai, amerikai úti-beszámolt hallgattunk meg Bokor Andrástól, sok-sok gyönyörű kép vetítésével.

Egy alkalom ennek a remek összeállításnak nem is volt elegendő, ezért már erről az utazásról egy második rész is következik!

Pillanatképek a galériában

******************************************************************************************************

Közgyűlés

2017. január 20.

Új vezetőséget választottunk az Egyesület élére. A tagság mindhárom jelöltről egyhangú szavazással döntött.

Elnök: Balog Éva
Alelnök: Orlik Ilona
Titkár: Pataki Erzsébet

******************************************************************************************************

Változásmenedzsment tréning

2017. január 14. és február 12.


A novemberi Közgyűlésen elhatároztuk, hogy részt veszünk egy változásmenedzsment tréningen. A tagságból tizenegyen voltunk ezen az izgalmas, tanulságokkal szolgáló és jó hangulatú képzésen.

Trénerünk szórakoztatóan és mégis gondolatébresztően vezetett bennünket lépésről lépésre a mélyebb önismeret és a jobban működő csoport felé.

Mindkét napon dolgoztunk párokban és kaptunk együttesen megoldandó feladatokat is.

Sok érdekességet tudtunk meg a változások természetéről, a lehetőségekről és rejtett potenciálokról. Így megfogalmazódtak egyesületünk fő erősségei a jó és összetartó közösség, a feltétel nélküli bizalom egymás iránt, az érdekes feladatok iránti igény, amik során együtt dolgozhatunk és a civilség megélésének fontossága.

Néhány pillanatkép

Pillanatképek a galériában

******************************************************************************************************

2016.03.05-én egyesületünk egy önkéntessel képviseltette magát Motiváció Oktatási Egyesület "Mentortárs" elnevezésű képzésén, amelyre szegedi vagy Szeged környéki civil szervezetek képviselői vettek részt.

A képzés a Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott IntegRÁCIÓ projekt (NCTA-2015-11005-D) keretében kerül megszervezésre. Az IntegRÁCIÓ projekt célja, hogy támogassa, népszerűsítse az integrált oktatást

A képzésen ajándékot is kaptunk, méghozzá a szervező által készített, jól megtervezett, hasznos társasjátékot, melynek neve Mentortársas.

A képek árulkodnak arról, hogy már ki is próbáltuk: