Tanfolyam Egyesület legfrissebb hírei

Café+ Vállaljunk közösséget! - Műhely a szolidaritásról az Európai Uniós projektekben a Tempus Közalapítvány rendezvényeCafé+ Vállaljunk közösséget! - Műhely a szolidaritásról az Európai Uniós projektekben a Tempus Közalapítvány rendezvénye

2017. június 13.

A Tempus Közalapítványtól meghívást kaptunk az európai szolidaritás témájáról való együttgondolkodást, a szektor közötti kapcsolatépítést, és jó gyakorlatok bemutatását célul tűző rendezvényre. Egyesületünk két tagja vett részt az egész napos eseményen.

Lehetőséget kaptunk olyan civil szervezetek munkájába betekinteni, akik az Erasmus+ és az Európa a polgárokért programban megvalósuló, a szolidaritás témájához kapcsolódó projektekben vettek részt.

Az ismerkedést követően Feledy Botond jogász, politológus, újságíró (a CEID–Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutatója) vitaindító előadását (lásd itt) hallgathattuk meg, melyre a hallgatóságból izgalmas, fontos problémákra rámutató kérdésekkel is reflektáltak.

A hallottakat kisebb csoportokban dolgoztuk fel és készítettünk róluk jegyzeteket. (Galéria képek: 49-56)

A délután folyamán interaktív műhelymunkában ismerkedtünk meg a négy projekt bemutatkozó programjaival, jó gyakorlataival.

Erasmus+ Ifjúság projekt: Egyesek Ifjúsági Egyesület, Együttható Közösségépítő Egyesület, Megálló Csoport Alapítvány

Erasmus+ Felnőtt tanulás projekt: Váltó-sáv Alapítvány, "Csepp a tengerben" Állami Gondozott Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány

Erasmus+ Köznevelés projekt: Közgazdasági Politechnikum

Európa a polgárokért program: Budapest XIV. kerület Zugló Önkormányzata, Mórahalom Városi Önkormányzat

(Bemutatkozások összefoglaló linkjei)

Kiváló, mélyen elhivatott emberek lelkes és kreatív munkáját láthattuk a bemutatott programokon keresztül. Egy tartalmas nap élményével tértünk haza, melyről a legközelebbi összejövetelünkön szeretnénk beszámolni!

Néhány kép a galériában

******************************************************************************************************

Egyesületi megbeszélés

2017. május 19.

Elfogadta a tagság a 2016-os tevékenységünkről a beszámolót és a mérleget. Megvitattuk az idei pénzügyi és munkatervet.

******************************************************************************************************

Mese foglakozás - Az oroszlán és a kecske

2017. április 21.

Közös tanulásra, és játékra hívtuk tagságunkat a népszerű meseterápia módszerét használó Orlik Ica vezetésével, melynek során egy tapasztalt felnőtt kirándulást tehet gyermeki lelke birodalmába egy népmese által.

Hogyan zajlik egy ilyen foglalkozás?

Játékossággal, valós és fantázia képekkel megteremtjük a mesei tér hangulatát. Ezzel kellőképpen ráhangolódunk a mese befogadására.

Amikor sikerrel kizártuk a külvilág gondját-baját, elindulunk a teremtő képzelet világába: a mesélő élő szóval előad egy mesét. A történetet hallgató résztvevők figyelmüket ilyenkor befelé fordítják, a képzelőerő működésbe lép. A mesehallgató megnyugszik, és harmonikus középpontjába kerül. Az összpontosításnak köszönhetően akár műszerekkel is mérhető volna a hatás, hiszen a test élettani értékei helyreállnak.

Ezt egy kiugró példa is érzékeltetni tudja - melyet Boldizsár Ildikó a módszer megalkotója tett közzé - az egri börtön fogvatartottjainak viselkedése, kezelhetősége is jelentősen javult, amikor mesefoglalkozásokon vettek részt.

Ebből a középpontból képesek vagyunk rálátni a valós értékekre. Olyan erényekre bukkanunk, amit a mesékkel a legkönnyebb érzékelnünk, befogadnunk.

A foglakozás hátralévő részében beszélgetünk, újra végiggondoljuk a mesében szereplő szimbolikus figurák cselekedetit, indítékait, motivációit. Ezzel a résztvevők lehetőséget kapnak újabb és újabb nézőpontokat megismerni, ütköztetni.

******************************************************************************************************

Kanadai-amerikai úti beszámoló

2017. március 17.

A tagság kérésére egy régóta tervezett sorozatot indítottunk el, melyen bármelyikünk bemutathatja, ha izgalmas, különleges helyen járva szeretné ezt a közösségünknek is elmesélni, bemutatni.

Az első alkalommal egy négy hetes kanadai, amerikai úti-beszámolt hallgattunk meg Bokor Andrástól, sok-sok gyönyörű kép vetítésével.

Egy alkalom ennek a remek összeállításnak nem is volt elegendő, ezért már erről az utazásról egy második rész is következik!

Pillanatképek a galériában

******************************************************************************************************

Közgyűlés

2017. január 20.

Új vezetőséget választottunk az Egyesület élére. A tagság mindhárom jelöltről egyhangú szavazással döntött.

Elnök: Balog Éva
Alelnök: Orlik Ilona
Titkár: Pataki Erzsébet

******************************************************************************************************

Változásmenedzsment tréning

2017. január 14. és február 12.


A novemberi Közgyűlésen elhatároztuk, hogy részt veszünk egy változásmenedzsment tréningen. A tagságból tizenegyen voltunk ezen az izgalmas, tanulságokkal szolgáló és jó hangulatú képzésen.

Trénerünk szórakoztatóan és mégis gondolatébresztően vezetett bennünket lépésről lépésre a mélyebb önismeret és a jobban működő csoport felé.

Mindkét napon dolgoztunk párokban és kaptunk együttesen megoldandó feladatokat is.

Sok érdekességet tudtunk meg a változások természetéről, a lehetőségekről és rejtett potenciálokról. Így megfogalmazódtak egyesületünk fő erősségei a jó és összetartó közösség, a feltétel nélküli bizalom egymás iránt, az érdekes feladatok iránti igény, amik során együtt dolgozhatunk és a civilség megélésének fontossága.

Néhány pillanatkép

Pillanatképek a galériában

******************************************************************************************************

2016.03.05-én egyesületünk egy önkéntessel képviseltette magát Motiváció Oktatási Egyesület "Mentortárs" elnevezésű képzésén, amelyre szegedi vagy Szeged környéki civil szervezetek képviselői vettek részt.

A képzés a Norvég Civil Támogatási Alap által finanszírozott IntegRÁCIÓ projekt (NCTA-2015-11005-D) keretében kerül megszervezésre. Az IntegRÁCIÓ projekt célja, hogy támogassa, népszerűsítse az integrált oktatást

A képzésen ajándékot is kaptunk, méghozzá a szervező által készített, jól megtervezett, hasznos társasjátékot, melynek neve Mentortársas.

A képek árulkodnak arról, hogy már ki is próbáltuk: